Uzaydan Çid Seddi Değil Güneş Enerjisi Panelleri Görünüyor

834

Uzaydan belki Çin Seddi değil ama görülebilen birçok insan inşası yapı bulunmakta. Ve büyük güneş çiftlikleri sağ olsun bu liste büyümekte.

Şubat 2017 itibarıyla bölgesindeki en büyük güneş çiftliği Çin’in Longyangxia Barajı Güneş Parkı. NASA’nın Landsat 8 uydusu ile elde edilmiş bu görsellerde, çiftliğin mavi güneş panelleri Qinghai’nin batı bölümünün kahverengi arazisi üzerinde belirgin bir şekilde göze çarpıyor. Edinilen bilgilere göre, çiftlik 27 kilometre kare alanı kaplıyor ve yaklaşık 4 milyon güneş panelinden oluşuyor.

2013 yılına ait aşağıdaki görselde görülebileceği üzere çiftlik yıllar geçtikçe büyüyor. Proje maliyeti 6 milyar yuan (889.5 milyon dolar).

Güneş enerjisi çiftliğinin NASA Landsat 8 uydusu tarafından elde edilmiş görüntüsü.

Çin, üzerindeki Dünya’nın en büyük kirleticisi unvanından kurtulmak istiyor ve temiz, yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor. 2020 yılı itibariyle güneş enerjisinden 110 GW ve rüzgar enerjisinden ise 210 GW enerji üretme hedefi var. Çok fazla gibi gelebilir ancak bu miktar Inside Climate News‘e göre enerjisinin çoğunu kömürden elde eden ve toplam enerji üretim kapasitesi 1500 GW olan 1.4 milyar nüfuslu bir ülkenin ihtiyacının ancak %1’inden azına karşılık geliyor.

NASA’ya göre Çin şu anda dünyanın en büyük güneş enerjisi üreticisi ancak Almanya, Japonya ve Birleşik Devletler kişi başına düşen enerji miktarı bakımından daha fazla üretmekteler.

Çin tamamlandığında 2000 MW kapasiteli olacak başka bir çiftliğin yapımına da devam ediyor.

Aşağıda çiftliğin yakınındaki Longyangxia Barajı ve gölünün Landsat 8 uydusu ile çekilmiş daha geniş açılı bir görseli daha var.

 

Longyangxia Baraj Gölü ve güneş enerjisi çiftliğinin NASA landsat 8 uydusu ile çekilmiş görüntüsü.