Samanyolu’nun Tüm Kütlesi Hesaplandı

427

Samanyolu’nun tüm boş alanlarını çıkarsanız geriye ne kadar, yıldız, gezegen, asteroid, enkaz ve hatta gizemli karanlık maddeden kalır? Bir başka deyişle galaksimizin toplam kütlesi ne kadar? Kanada’nın McMaster Üniversitesi’nden astronomi ve fizik doktora adayı Gwendolyn Eadie bunun cevabını bildiğine inanıyor.

Bu sayıyı doğrudan söyleyebileceğimiz özel bir sayı veya bir dil yok fakat galaksinin kütlesini ifade etmek için en iyi yol onun 1011 Güneş kütlesinin 7 katı olduğunu veya Güneş kütlesinin 700 milyar katı olduğunu söylemek. Merak ediyorsanız Güneş’in kütlesi 2 nonilyon (2,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000) kilogram ki bu da Yer’in 330 bin katı yapıyor.

Eadie sonuçlarına ulaşırken Samanyolu Galaksisi’nin yörüngesinde dolanan küresel kümelerin hızı ve konumunu ölçerek kütlelerinin hesaplandığı yeni bir yöntemi kullandı. “Galaksimiz en büyük galaksi bile değil” ifadesinde belirttiği gibi, uzayda derinlere gittikçe sayılar daha da kafa karıştırıcı oluyor.

Eadie ve McMaster’da astronomi ve fizik profesörü olan danışmanı William Harris sonuçlarını Kanada Astronomi Topluluğu‘nun konferansında sundular.