Bilim İnsanları Hayali Bir Europa İniş Raporu Yazdılar

NASA'nın Gaz Devi'nin Uydusuna İnmek İçin Bir Şans Vermesini Umuyorlar

422

Yakın zamanda yayınlanan araştırma raporu başka dünyalarda yaşam arayışında bir Europa kondusunun inanılmaz olanaklarını ön plana çıkarıyor.

Bu aralar 2020’de fırlatılacak Europa yakın geçişi görevinin planları yapılmakta fakat bu yakın geçiş olası hayat varlığını doğrudan test edemez. Kondu yüzeyde olursa uydu üzerinde geçmişte var olmuş, şu anda olan veya gelecekte oluşabilecek hayat için kimyasal bileşimleri tanımlayabilir.

Görüntüleme cihazları ve özelleştirilmiş mikroskoplar gibi düzgün ekipmanlarla Europa üzerinde bir kondu organik molekülleri, muhtemel hücre yaşamını araştırabilir ve yüzeyin genel kompozisyonunu çalışabilir.

NASA’nın Galileo uzay aracı tarafından 1996 yılında 671883 km mesafeden elde edilmiş Europa yüzeyinin detaylı görseli.

1990’lardaki görevler, Voyager I ve Galileo uzay araçları sayesinde bir başka ilgi alanı da potansiyel okyanus hipotezi. Daha detaylı olmak gerekirse ekip okyanusun genellikle volkanik aktif bölgelerin yakınında bulunan hidrotermal açıklıkları var mı diye merak ediyor. Soğuk deniz suyu ile sıcak jeotermal sıvının birleşimiyle oluşan reaksiyondan düzgün biçimli eş kolonlar meydana geliyor. Geçmişte bilim insanları, açıklıklar yakınlarında bazılarının hayatın başlangıcı için temel ihtiyaç olduğunu farz ettikleri ekosistemler buldular.

Şu an için Europa üzerine iniş sadece bir fikir ve makale, NASA’nın dikkatini çekmek için bir fikir verme amacında. Görev onaylansa dahi yine de Yer ve Jüpiter’in kütle çekimi yardımıyla kondunun Europa’ya ulaşması beş yıl sürecek bir görev olurdu.