Bu gerçekten Mars’ta havada duran bir kaşık mı? Hayır, bu hafta NASA’nın Curiosity aracı ile çektiği bu görüntü, sanki havada duran tuhaf bir kayayı gösteriyor. NASA’nın söylediğine göre bu muhtemelen Mars rüzgarları ile oluşmuş bir şekil.
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA’nın Curiosity aracı ile tespit edilen sözümona bir “uçan kaşık” internette fırtına gibi esiyor ancak aslında o, uzay ajansı yetkililerinin söylediklerine göre, zamanla Mars’ın rüzgarlarıyla şekillenen havalı bir kaya oluşumu.

Kaşık şekilli kaya parçası, 30 Ağustos Pazar günü Curiosity aracı tarafından, aracın Mars’taki 1089. gününde fotoğraflandı ve takip eden günlerde kaya kelimesi internet üzerinden yayıldı. Curiosity fotoğrafında, bir sap şekli yerdeki kayadan dışarı çıkıyor ve yuvarlak şekilli bir uçla tıpkı bir kaşık gibi sonlanıyor. Hatta yere doğru kendi kaşık-şekilli gölgesini bile oluşturuyor.

Ama ne yazık ki NASA’ya göre “kaşık”, bir Marslı kamp alanından veya mutfağından arta kalan bir şey değil. Tıpkı Mars’taki diğer görüler gibi, bu da garip bir şekil almış bir kaya. [Mars’taki Yüz ve Diğer Optik İlüzyonların Fotoğrafları]

NASA yetkilileri görsele, “Kaşık yok. Bu garip Mars özelliği muhtemelen bir rüzgar çakılı (rüzgar ile şekillenmiş bir kaya)” şeklinde bir açıklama yazdı.

NASA’nın Curiosity aracı ile çekilen bu fotoğraf Mars’ın ham görüntüsü, merkezin aşağısında kaşık-şekilli bir kayayı gösteriyor. Curiosity bu fotoğrafı 30 Ağustos 2015’te Mastcam kamerası ile aracın Mars’taki 1089. gününde çekti.
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Buraya “Mars’taki kaşık” ile ilgili iki görsel koyduk; birinde oluşumun belirgin hali ve diğeri Curiosity’nin Mastcam kamerasından elde edilen ham görüntü. Gerçekte orada olmayan şekil ve desenleri sanki oradaymış gibi görmek pareidolia olarak bilinmektedir (ve o gizemli şekiller yalnızca insan gözünü ve beynini kandıran optik ilüzyonlardır).

Kızıl Gezegen’de tuhaf şekiller görmenin, NASA’nın Viking 1 yörünge aracının esrarengiz “Mars’taki Yüz” tespitine kadar geriye giden uzun bir geçmişi bulunuyor. O zamandan beri NASA fotoğraflarına odaklanan şahin gözlü gözlemciler, yakın zamandaki yengeç şekli de dahil fare, kadın, jöleli donut gibi pek çok diğer şekiller bildirdiler. Şu ana kadar bunların hepsi kayaydı. Her bir tanesi.

NASA’nın Curiosity aracı Mars’a Ağustos 2012’de indi ve şimdi Kızıl Gezegen’deki 3. yılında. 2 Eylül’de yayınlanan bir durum güncellemesine göre araç şu sıralar, devasa Gale Krateri’nin içindeki Stimson ünitesi olarak bilinen bir kaya oluşumu üzerinde çalışıyor. Curiosity’nin Bagnold Dunes adlı yere doğru giderken yakınlardaki Bridger Basin olarak bilinen yeni bir konuma doğru ilerlemesi bekleniyor.

Curiosity bilim takımı üyesi, USGS Astrojeoloji Bilim Merkezi’nden bir araştırma jeoloğu olan Lauren Edgar, durum güncellemesinde şunları yazdı: “Tekrar aracı sürüyor olmak heyecan verici ve eminim ki bu ilginç arazide ilerlemeye devam ettikçe, epey güzel manzaralarla karşılaşacağız.”