Geminid Meteor Yağmuru 2016

1137
Geminid; yılın sekizinci ve son meteor yağmurudur.

Başımızı kaldırıp, gökyüzüne bakmaya davet eden bir gök olayı daha yaklaşıyor. Yılın son meteor yağmuru için geri sayım başladı. Aralık ayı ortasında, yılbaşı kutlamalarına erken başlamak için güzel bir fırsat. Bu doğal havai fişek gösterisi, yeni yıla az bir zaman kala, içinizi ısıtacak güzel anlar katabilir sizlere.

 

Geminid Nedir? Ne Zaman İzleyeceğiz?

 

Saat başı 100’den fazla göktaşı atmosfere girerken, düşük hızları seyir süresini uzatır.

Yıl içerisinde gerçekleşen sekiz meteor yağmurundan sonuncusu olan Geminid, adını İkizler Takımyıldızı ’ndan alır. Gökyüzünde, İkizler takımyıldızının bulunduğu bölümden Dünya atmosferine giriş yapan göktaşları, sürtünmeden kaynaklı ısı oluşumuna maruz kalır ve yanarak buharlaşırlar. Daha önceki yazılarımız; Kuyruklu Yıldızlar ile Perseid ve Leonid Meteor Yağmuru 2016 ‘da bahsettiğimiz fiziksel süreçlere detaylı bakabilirsiniz.

Geminid, Dünya atmosferine İkizler Takımyıldızı bölgesinden giriş yapar.

Meteor yağmurlarının, Perseid ile birlikte en etkileyicisi olma özleliğini taşıyan Geminid, en yoğun şekilde 13 Aralık gününü 14’üne bağlayan gece görülebilecek. Bu tarihte, saatte ortalama 120 göktaşı atmosfere giriş yaparak, güzel bir görsel şölen sunacak. Kaçıranlar 15 Aralık gecesi de bu güzel gök olayını takip etmeyi sürdürebilecek. Hızları diğer göktaşı yağmurlarına oranla daha yavaş olduğu için, meteorlarının birkaç saniye boyunca izlenebilmesi, Geminid ’in en keyifli yanı bence.

Geminid Nasıl oluşur?

3200 Phaethon kuyruklu yıldızının parçaları, Dünya yörüngesiyle kesiştiğinde Geminid meteor yağmuruna sebep olurlar.

Geminid meteor yağmuru, 3200 Phaethon adlı kuyruk yıldızın arkasında bıraktığı kalıntıların, Dünya yörüngesi ile kesişmesi sonucu oluşur. Yörünge dönemi 1,4 yıl olan bu kuyruklu yıldız, Mars ile Jüpiter arasında bulunan asteroid kuşağından gelmektedir ve yaklaşık 5 kilometre genişliğindedir. Kuyruklu yıldızın parçalarından oluşan meteorlar, atmosfere saatte 130 bin kilometre hızla girmektedir ki; bu diğer meteor yağmurlarına oranla düşük bir hızdır.

Nasıl Gözlemleyebiliriz?

13 Aralık akşamı en yüksek seviyesine ulaşacak Geminid, dolunaya yaklaşmamız dolasıyla parlak bir gökyüzünde gözlemlenmeye çalışılacak. Kış şartları dolayısıyla havanın açık olması umudunu korumak lazım. Artık siz değerli okuyucularımızın da çok iyi bildiği gibi, meteor yağmuru izlemenin en doğru yolu; ışık kirliliğinden uzak bir bölgede çıplak gözle gözlemlemek olacaktır. Şimdiden herkese keyifli anlar diliyorum.

Sabırla gökyüzünü gözlemlemek eşsiz bir anı yakalamamızı sağlayabilir.
Yunus Çetni
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olarak fizik matematik,astrofizik dallarında almış olduğum eğitimle birlikte; evrenin,uzayın ve doğanın işleyişine olan merakım ve hevesim ışığında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak harika bir duygu. Neden ve sonuç arasındaki sonsuz varyasyonları anlamak adına çıktığımız bu serüvende, bilginin sınırlarını zorlamak, deneyim ve gözlemlerle yolumuz aydınlatmak ve bunu olabildiğince fazla insanla paylaşabilmek birincil gayemiz. Umarım bu yolda çok uzun bir birlikteliği paylaşır ve hep birlikte düzgün, doğru, saygın bir şekilde bilime hizmet edebiliriz.