Alpha Centauri Artık Alpha Centauri Değil

IAU yakın zamanda Rigil Kentaurus ismini resmileştirdi ama sönük yoldaşı Proxima Centauri ismini korudu

1189

Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) 10 yıl önceki Plüton’u gezegenlikten cüce gezegenliğe düşürme kararı nedeniyle bazı gökyüzü hayranları arasında kötü adam statüsüne sahip olabilir. Birlik şu sıralar astronomi camiasında yeni bölünmeye sebep olacak gibi.

Skatebiker/ESO

Hoşçakal Alpha Centauri, Merhaba Rigil Kentaurus

Karar 24 Kasım’da duyuruldu. IAU 227 tane yıldıza resmi adlar verdi ve Vega’yı resmi olarak Vega, Mizar’ı resmi olarak Mizar, Aldebaran’ı resmi olarak Aldebaran yaptı ancak Alpha Centauri’ye kadim ismini verdi.

Kafa karışıklığını artırabilecek şekilde, artık Rigil Kentaurus olan sistemi oluşturan iki yıldızın sönük yoldaşı, Proxima Centauri aynı isimle resmiyet kazandı. Yani bu yıldızlar artık Rigil Kentaurus a ve b ve Proxima Centauri.

Gelenekçi astronomların (amatör veya akademik) pek çoğu değişikliğe alışmanın o kadar da zor olmayacağını düşünüyor. Arap astronomlar yıldız sistemine kabaca “kentaur’un (sentor-insan kafalı at) ayağı” anlamına gelen Recl Kanturis (Rigel Kent – Rijl Qanṭūris) adını vermişlerdi. Rigil Kentaurus bu ismin üzerinde oynanmış hali olacak. Nihayetinde Bayer sınıflandırmasında α Centauri adı ve Centaurus (Erboğa) nebulasındaki diğer yıldızlara da diğer Yunan harfleri atanmıştı. İsimler birbirleri arasında değiştirilerek kullanılmıştı. Bazı astronomlar ise Arapça’dan transliterasyonu tercih ediyordu.

Sonuçta, kararın ifade ettiği önem yok düzeyinde. İnsanlar hala Alpha Centauri ismini kullanmaya devam edebilir, ama bazı yıldız katalogları IAU adlandırmasını yansıtacak şekilde değiştirilebilir. Parantez içinde (Alpha Centauri) olmadan yapılan belirtmeler biraz kafa karıştırıcı olabilir.

Yine de hala bize en yakın ana kol yıldızı ve hala umutsuzca oraya gitmenin yollarını arıyoruz. Ve Proxima Centauri hala en yakın ötegezegene ev sahipliği yapıyor.