Uzay Yolculuğunda Trafik Biraz Sıkışık

667
Arianespace’in son harikası Ariane-5

Uzay trafiğinin oldukça yoğun yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Gerek süregelen projelerin devamı, gerekse yeni projeler için gerçekleştirilen uzay yolculukları, İnternet sitemizden de canlı yayınlanmak üzere, tüm dünya tarafından büyük bir merakla takip edildi.

Arianespace’in ağır yük roketi Ariane-5, Avrupa Uzay Ajansı’nın dört yeni Galileo navigasyon uydusunu yörüngeye taşımak üzere fırlatıldı. 15, 16, 17 ve 18’inci Galileo uyduları olan uydular, 17 Kasım Perşembe günü yerel saatle 10:06’da Kourouda’ki Fransız Guyanası Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. Uçuş Arinespace‘in bu yılki 9’uncu, Ariane-5’in ise aralıksız 75’inci başarılı fırlatması olarak, firma adına yeni bir rekora da imza atmış oldu. Bu başarı dizisi firmanın pazardaki güvenilirliğini de bir kez daha teyit etti.

Bir Ariane 5 ES roketi (Ariane Uçuşu VA233) 17 Kasım 2016’da, Kourou’daki Guyana Uzay Merkezi’nden dört adet Galileo uydusunu (FOC-M6, SAT 15-16-17-18) yörüngeye taşımak üzere fırlatıldı. VA233, Galileo için ilk Ariane 5 ES göreviydi. Avrupa’nın ortak projesi olan Galileo Görsel Konumlandırma Sistemi, Amerikan GPS’ine olan bağlılığı ortadan kaldırmak adına geliştirildi. (Video: CNES)

Aynı günün akşamında ise, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gidecek olan 3 kişilik Sefer 50/51 mürettebatı; NASA astronotu Peggy Whitson, Roscosmos kozmonotu ve Soyuz kumandanı Oleg Novitskiy ve İstasyon’da görev yapacak ilk Fransız olma özelliğini taşıyan ESA astronotu Thomas Pesquet, istasyona iki gün sürecek olan yolculukları için Kazakistan’da bulunan Baykonur Kozmodromu’ndan, Kazakistan yerel saatiyle 03:20’de  fırlatıldılar. Yeni ekip istasyonda 6 ay kalacak ve bilimsel araştırma ve çalışmalar yürütecek.

Sefer 50/51 Soyuz kumandanı Oleg Novitskiy ve Uçuş Mühendisleri Peggy Whitson ile Thomas Pesquet 17 Kasım gecesi Baykonur’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru Rus Soyuz MS-03 aracıyla birlikte yola çıktılar. İstasyona giden ve dönen bütün insanları Rus Soyuz araçları taşıyor.(Video: NASA)

expedition50-boarding-for-launch
ESA’dan Thomas Pesquet, NASA astronotu Peggy Whitson ve Rus kozmonot Oleg Novitskiy

Soyuz FG roketinin taşıdığı Soyuz MS-03 uzay aracının içerisinde sıkıca bağlanmış ekip, fırlatmadan 9 dakika sonra Dünya yörüngesine ulaştı. 19 Kasım Cumartesi günü Soyuz uzay aracı istasyona yetişecek ve birleşme için yaklaşmaya başlayacak. Uzay istasyonuna girdiklerinde mürettebatı, NASA astronotu ve ISS komutanı Shane Kimbrough, Roscosmos kozmonotları Sergey Ryzhikov ile Andrey Borisenko karşılayacak. Şubat ayında ise bu personel Dünya’ya geri dönecek ve Whitson, uzay istasyonuna iki kez komuta etmiş ilk kadın astronot ünvanını alacak. Whitson 2007’de, Sefer 16 sırasında ISS’nin ilk kadın komutanı olarak tarihe geçmişti.

135840133_14794577346591n
Çin’li 2 astronotu taşıyan kapsül güvenli şekilde yere iniş yaparken, yer ekibi hazır olarak bekledi

Tabi sadece uzaya giden yolcu hattında değil, eve geri dönüş yolunda da hareketli anlara tanıklık ettik. Çin Ulusal Uzay Yönetimi CNSA tarafından, Tiangong-2 uzay istasyonundaki çalışmalar için gönderilen 2 astronot, Shenzhou-11 gemisine geri dönerek, eve dönüş yolculuklarını gerçekleştirdiler. İki astronot güvenli bir şekilde Dünya’ya ayak basarken, yer ekibi tarafından heyecanla karşılandılar. 30 gün boyunca uzayda kalan astronotlar, Çin tarihinin en uzun süreli insanlı uzay görevini başarıyla tamamlamış oldular.

Yunus Çetni
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olarak fizik matematik,astrofizik dallarında almış olduğum eğitimle birlikte; evrenin,uzayın ve doğanın işleyişine olan merakım ve hevesim ışığında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak harika bir duygu. Neden ve sonuç arasındaki sonsuz varyasyonları anlamak adına çıktığımız bu serüvende, bilginin sınırlarını zorlamak, deneyim ve gözlemlerle yolumuz aydınlatmak ve bunu olabildiğince fazla insanla paylaşabilmek birincil gayemiz. Umarım bu yolda çok uzun bir birlikteliği paylaşır ve hep birlikte düzgün, doğru, saygın bir şekilde bilime hizmet edebiliriz.