Dünya Kozmik Radyasyon Tehdidi Altında mı?

1459

İnternet ve bazı sosyal paylaşım sitelerinde çıkan bir habere göre; NASA’ nın, bu gece Dünya’nın Güneş’ten gelen olağan dışı şiddette bir kozmik radyasyon etkisi altında kalacağına yönelik duyuru yaptığı öne sürülmüş. Hatta durum öyle bir hal aldı ki; Mars gezegeninden tehlikeli ışınım söylentisine kadar ilerlemiş durumda. Gezegenlerin herhangi bir ışınım yapması olanaksızdır. Bu yönde çıkan haberlerin tamamının asılsız olduğunu ve böyle bir tehlikenin şuan için mevcut olmadığını söyleyerek sizleri rahatlatmış olalım.

Güneş_Rüzgarları Kısaca konudan bahsetmemiz gerekirse; Dünyamızın maruz kaldığı kozmik radyasyonun büyük çoğunluğu Güneş’ teki manyetik etkilerin bir sonucu olarak, Güneş’ in uzaya yaptığı madde atımları sonucu, Güneş rüzgarları adı verdiğimiz olaylar ile meydana gelir. Ve bu olayların çevrimi belirlenmiş olup, zamanı daha önceden hesaplanmış fiziksel süreçlerdir. Dünya atmosferini çok yoğun şekilde etkileyebilecek Güneş rüzgarlarının periyotları uzun yıllar aralığında gerçekleşmektedir.

Yunus Çetni
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olarak fizik matematik,astrofizik dallarında almış olduğum eğitimle birlikte; evrenin,uzayın ve doğanın işleyişine olan merakım ve hevesim ışığında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak harika bir duygu. Neden ve sonuç arasındaki sonsuz varyasyonları anlamak adına çıktığımız bu serüvende, bilginin sınırlarını zorlamak, deneyim ve gözlemlerle yolumuz aydınlatmak ve bunu olabildiğince fazla insanla paylaşabilmek birincil gayemiz. Umarım bu yolda çok uzun bir birlikteliği paylaşır ve hep birlikte düzgün, doğru, saygın bir şekilde bilime hizmet edebiliriz.