Kötü Haber: Schiaparelli Mars’a Çakıldı

1057

Mühendisler, Mars’daki karanlık noktayı gösteren görsellerin sondanın çarptığı yeri ve büyük ihtimalle patladığı yeri göstermekte olduğuna inanıyor.

Mars'ın yüzeyine çarpan Schiaparelli''nin uydu görüntüsü. (Görsel: Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
Mars’ın yüzeyine çarpan Schiaparelli”nin uydu görüntüsü. (Görsel: Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Amerikan ve Avrupa uzay ajansları Cuma günü, NASA’nın Mars Keşif Aracı’nın (Mars Reconnaissance Orbiter), Avrupa’nın Schiaparelli sondasının çarptığı yeri görüntülediğini söyledi.

Görsellerde parlak bir nokta olarak görünen yerin, mühendislere göre Schiaparelli’nin paraşütünün açılmadığını ve görünüşe göre uzay aracının yere yaklaşmasından çok daha önce, sondanın iticilerinin kapandığı ve görselde görünen dev bir karanlık noktanın oluştuğuna inanılıyor.

İlk analizler gösteriyor ki Schiaparelli, Çarşamba günü TSİ 17:48’de Mars’daki Planum bölgesindeki iniş hedefine doğru gidiyordu. İnişten 50 saniye önce ansızın iletişim kesildi.

MRO tarafından tespit edilen karanlık nokta yaklaşık olarak 150 metreye 40 metre büyüklüğünde ve NASA’nın söylediğine göre aracın yüzeye ulaştığı ve daha koyu toprağı açığa çıkardığı yer olabilir.

ESA ise görünüşe göre Schiaparelli’nin yüzeyden neredeyse 4 km yukarıdan düştüğünü ve yüzeye doğru saatte 300 km’den hızlı bir şekilde çarptığını söyledi.

ESA, Mars Keşif Aracı’nın Schiaparelli’nin iniş bölgesi ile ilgili önce ve sonra olarak çektiği görüntülerle ilgili olarak şunları söyledi: “Aynı zamanda uzay aracını uçuran yakıt tankının hala dolu olması mümkün olduğundan, sondanın çarpma sırasında patlamış olması da olası.”

Görüntüler MRO’nun Context Kamerası ile çekildi ve NASA’nın söylediğine göre önümüzdeki hafta uydu ile daha yüksek çözünürlükte görüntüler çekilecek.