Bir Kahramanın Düşüşü

255

67P/Churyumov-Gerasimenko Güneş’in etrafında dönerken 786 gün boyunca kuyruklu yıldızı yakından takip ettikten sonra, Rosetta uzay aracı’nın kuyruklu yıldızın yüzeyine kontrollü bir şekilde çarptırıldığı 30 Eylül 2016 tarihinde sinyalin kaybolmasıyla teyit edildi.
Son yolculuktan alınan bu yüksek çözünürlüklü görselde kuyruklu yıldız yüzeyinin sade manzarası görülüyor. Rosetta yüzeyden 16 km yüksekteyken çekilmiş olan bu sahne 600 metre civarındaki bir genişliği gösteriyor.
Rosetta’nın kuyruklu yıldıza olan son yolculuğu uzay keşiflerindeki ilham verici bir operasyonun da sona gelindiğini gösterdi.
Rosetta güneş sistemimizin en ilkel diyarlarından birininin yüzeyine bir araç indirmiş ve bir kuyruklu yıldızın Güneş ışınımının etkisinin artmasıyla nasıl değiştiğine ilk elden şahit olmuştur.
Yüzeydeki görevin sonlandırılmasına ise kuyruklu yıldızın Jüpiterin arkasına geçmesi ve bundan dolayı yeteri kadar enerjiye ulaşamaması neden olmuştur.
Ayrıca görevin operatörleri Güneş’in Dünya ve Rosetta arasındaki bağlantıya çok yaklaşıp radyo iletişiminin çok zorlaşacağı bir döneme de yaklaşıyorlardı.
Görsel: ESA, Rosetta, MPS, OSIRIS; UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Hazırlayan: Çağlar