Europa Fıskiyeleri

305

Bu kristal küreye bakarak ne gibi gizemler çözülebilir acaba? Bu vakada küre aslında Jüpiter’in uydusu Europa, kristal ise buz ve uydu yalnızca kirli değil onarılamayacak derecede de kırık. Yine de Europa’nın kırılmış buz ovalarının altında var olan okyanusların hayatı destekleyebileceğine dair spekülasyonlar kol geziyor ve bu spekülasyonlar Hubble Uzay Teleskobunun bu hafta buzla kaplı uydudan bazen, mikroskobik deniz hayatını yüzeye getirebilecek olan su buharı fışkırmalarını tespit etmesiyle iyice alevlendi.
Görselde kabaca Dünya’nın uydusu Ay büyüklüğünde olan Europa’nın 1996 yılında Jüpiter’in yörüngesinde bulunan ve şu an kullanılmayan uzay aracı Galileo tarafından çekilmiş olan fotoğrafı görülüyor.
Gelecekte Hubble tarafından yapılacak olan gözlemler ve önümüzdeki on yılda James Webb Uzay Teleskobu gibi teleskoplarla planlanan çalışmalar ve 2020’li yıllardaki Europa uçuş görevleriyle insanlığın yalnızca Europa ve Güneş sisteminin oluşumuna dair değil ayrıca evrendeki muhtemel hayatın varlığına dair algılayışı daha da genişleyebilir.
Görsel: Galileo Project, JPL, NASA
Hazırlayan: Çağlar