Stephen Hawking Uzaylılardan Hala Korkuyor

1248

Stephen Hawking, uzaylı medeniyeti ile temas arayışı içinde olan insanoğlunun tedbirli olması gerektiği konusunda insanlığı bir kez daha uyardı.

Astrofizikçi Stephen Hawking, “Stephen Hawking’s Favorite Places” adlı belgeseldeki CGI ortamında yapılmış olan Gliese 832c gezegenini seyrediyor. (Görsel: "Stephen Hawking’s Favorite Places"/CuriosityStream)
Astrofizikçi Stephen Hawking, “Stephen Hawking’s Favorite Places” adlı belgeseldeki CGI ortamında yapılmış olan Gliese 832c gezegenine bakıyor. (Görsel: “Stephen Hawking’s Favorite Places”/CuriosityStream)

2010 yılında ünlü astrofizikçi, akıllı uzaylı medeniyetinin, evrende kaynakları yağmalama ve gezegenleri fethedip kolonileşme arayışı içinde dolaşan, açgözlü yağmacılar olabileceğini söylemişti. Hawking bu sözlerini, CuriosityStream adlı video hizmeti sunan, yeni bir belgesel çekiminde olduğu “Stephen Hawking’s Favorite Places” (Stephen Hawking’in Gözde Yerleri) adlı belgeselde tekrar dile getirdi.

Hawking belgeselde, uzaylı yaşamı olma potansiyeli olan Gliese 832c adlı gezegeni referans alarak “Bir gün, bunun gibi benzer bir gezegenden sinyal alabiliriz” dedi. “Ancak cevap verirken uyanık olmamız gerekiyor. Gelişmiş bir medeniyetle tanışmak, Yerli Amerikalılar’ın Columbus ile karşılaşması gibi olacaktır. Bu durum, hiç de iyi sonuçlanmamıştı.”

Buna karşılık, bazı diğer astronomlar Hawking’in bu uyarısını yersiz buluyorlar. Astronomlar, Dünya’ya gelebilecek kadar gelişmiş olan herhangi bir uzaylı medeniyetinin, insanlığın 1900’den beri uzaya yayınladığı radyo ve televizyon sinyalleri sayesinde, halihazırda bizim var olduğumuzu biliyor olabileceklerini düşünüyorlar.

Akıllı medeniyetlerin konusu, söz konusu belgeselin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. 26 dakikalık belgeselde Hawking, CGI ortamındaki bir “S.S. Hawking” adlı uzay aracı ile evrenin derinliklerine doğru, 5 ayrı seyahat gerçekleştiriyor.

Hawking, evreni meydana getiren Big Bang’i gözlemliyor, Samanyolu Galaksisi’nin devasa kara deliğini ziyaret ediyor, Gliese 832c ötegezegenine ve Güneş Sistemimiz’deki Satürn gezegenine doğru seyahatler gerçekleştiriyor.

Belgeselde Hawking “1974 yılında, Caltech (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü) bana Kaliforniya’da bir iş teklifinde bulundu.” diyor. “Bu fırsatı hemen kullandım. Orası, İngiltere’deki gri gökyüzüyle dolu Cambridge’den oldukça uzaktı. Tüm dünyayı gezdim, ama buna benzer hiçbir yer bulamadım.” diye ekledi.

Stephen Hawking’s Favorite Places adlı belgeselinin tanıtımını buradan izleyebiliirsiniz.

Kaynak: Space.com – Stephen Hawking Is Still Afraid of Aliens