Blue Origin Yeni Roketini Duyurdu

507

Tekrar Kullanılabilir Roketin Sahibi

Tekrar kullanılabilir roketleri ilk kez kullanan ve başarılı olan şirket unvanını elinde bulunduran Blue Origin’in sahibi Jeff Bezos yayınlanan bir bültenle şirkete ait geliştirilmekte olan yeni roket ailesini duyurdu. New Glenn olarak adlandırılan roket, Bezos’un söylediğine göre uyduları ve insanları uzaya taşımak için kullanılacak.

13xp-rocket-superjumbo
Görsel: Blue Origin

Bültende roketin iki ve üç aşamalı versiyonları gösteriliyor. Her iki roket de SpaceX’in Falcon Heavy ve United Launch Alliance’ın Delta IV Heavy roketlerinden daha uzun ve üç aşamalı versiyon ise NASA’nın 1966’dan 1973’e kadar insanları Ay’a götüren Saturn V roketine uzunluk olarak yaklaşıyor.

New Glenn roketleri yörüngede Dünya’nın etrafında dönen ilk Amerika’lı olan John Glenn’in adını alıyor ve tasarım olarak şirketin tekrar kullanılabilir roketi New Shepard’dan esinlenilmiş durumda. Bu roket Kasım 2015’den beri dört kez yörünge altı uzaya fırlatılmış ve geri dönmüştü. 8 Eylül’de duyurulan yeni New Shepard testinde görev iptali ve mürettebat kapsülüne yönelik denemeler gerçekleştirilecek.  (New Shepard adını uzaya giden ilk Amerika’lı Alan Shepard’dan alıyor)

Hedef Mars Görevleri

Bezos’a göre New Glenn hacim ve menzil anlamında bir adım ileri taşıyacak ve üç aşamalı versiyon alt Dünya yörüngesinden daha uzak görevler için kullanılabilecek.

“New Glenn 7 metre çapında ve yedi adet BE-4 motoruyla 1,75 milyon kilogramlık itiş gücü sağlıyor,” diyor Bezos açıklamasında. Sıvılaştırılmış doğalgaz ve sıvı oksijen yakan bu BE-4 motorları, United Launch Alliance’ın yeni Vulcan roketleri için kullanacaklarının aynısı.

“İki aşamalı New Glenn, 82 metre uzunluğunda ve ikinci aşaması vakum düzenlemeli tek bir BE-4 motoruyla çalışıyor.  Üç aşamalı New Glenn 95 metre uzunluğunda. Sıvı hidrojen ve sıvı oksijen yakan vakum düzenlemeli tek bir BE-3 motoru üçüncü aşamayı çalıştırıyor,” diye ekliyor.

Eski bir NASA danışmanı ve NexGen Space L.L.C.’in yönetim kurulu başkanı olan Charles Miller, “yeniden kullanılabilirlik ezberleri bozan bir kavram. Yelkenden buharlı makinelere ya da attan otomobile geçmek gibi,” diyor. “Bu yeni araçla birlikte Mars’a gitmek çok daha kolay olacak,” diye de ekliyor.

New Shepard Texas’tan fırlatılıyor ancak New Glenn, Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nde, 1962’den 2005’e kadar Atlas roketlerinin fırlatılışlarına ev sahipliği yapan Fırlatma Kompleksi 36’dan fırlatılacak. Bezos’a göre yeni roketin en geç on yıl içerisinde fırlatmaya hazır hale gelmesi planlanıyor.

“Hayalimiz milyonlarca insanın uzayda yaşaması ve çalışması ve New Glenn çok önemli bir adım,” diyor Bezos. “Çizim tahtamızdaki bir sonraki proje, New Armstrong,” diyor Bezos Neil Armstrong’a atıf yaparak.  “Ama bu gelecek için başka bir hikaye.”

Kaynaklar:

RT

NYT

Alper Gökce
Gökyüzüne, tarihe ve havacılığa tutkun. İnsanoğlu'nun, Evren denen bütün içerisinde, zaman ve mekan ile sınırlandırılmış bir parça olduğuna, ve düşüncelerimizin ve de duygularımızın geriye kalan her şeyden bağımsız olduğunu düşündüğümüz bu hayal hapishanesinden kurtulmanın sadece, sevgi çemberimizi tüm canlıları ve sahip olduğu bütün güzelliğiyle doğayı içine alacak kadar genişletmekle mümkün olabileceğine inanan.