SpaceX Roketi Kargosuyla Birlikte Patladı

SpaceX’in açıklamasına göre, dün fırlatılmaya hazırlanırken kargosu ile birlikte, şirkete ait bir Falcon9 roketi infilak etti. Uygulanan prosedürler gereği alan temizdi ve herhangi bir yaralanma olmadı. SpaceX, son zamanlarda başarılı fırlatmaları ile haberlerde yer almaktaydılar hatta yeniden kullanılabilir roketlerde öncülük ediyorlar. Kargoyu Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıdıktan sonra roket deniz üzerinde konuşlanmış bir platforma indiriliyordu.

Facebook da Bu Uyduyu Kullanacaktı

Roketin yörüngeye taşıyacağı Amos-6 uydusunu Facebook da Afrika ve Asya’ya ulaşmak için kullanacaktı. Mark Zuckerberg konuya ilişkin, “SpaceX’in fırlatmadaki yaşadığı başarısızlığın kıta üzerindeki çok sayıda girişimciye ve diğer insanlara iletişim imkanı sağlayacak olan uydumuzu yok etmiş olduğunu duymaktan dolayı derin üzüntü içerisindeyim”, şeklinde konuştu.

Elon Mask Daha Önce Dalga Geçmişti

Kazanın yaşandığı şirketin sahibi Elon Mask geçtiğimiz yıl, Orbital Sciences şirketinin Antares roketinin fırlatma sırasında patlaması üzerine, “Rus’ların 60’lardan kalma teknolojisini kullanıyorlar. Bununla 60’ların teknolojisini değil tam olarak 60’larda üretilip depolarda bugüne kadar saklanmış olan roket motorlarını kullandıklarından bahsediyorum. Patlaması şaşırtıcı değil” şeklinde yorum yapmıştı.

İlk Başarılı İndirme

Bu hızlandırılmış videoda, SpaceX’in geçtiğimiz Mayıs ayında yeniden kullanılabilir roketlerinden Falcon 9’un THAICOM 8 görevi kapsamında deniz üzerindeki platforma ilk defa başarılı bir şekilde inişi gösteriliyor. Yeniden kullanılabilir roketler sayesinde NASA uzay görevlerindeki maliyetleri yaklaşık onda bir oranında azaltabildi. Böylece çok pahalı olan uzay çalışmalarının sürdürülebilirliği da sağlanmış oldu.