RS25 Roketi

NASA derin uzay görevlerinde kullanılacak olan SLS (Space Launch System) roketleri için tasarlanan yeni en güçlü motorunu denedi. 7.5 dk süren deneme esnasında herhangi bir problem olmadı. Bu test NASA’nın RS25 roketi ile başarılı olarak gerçekleştirilen üçüncü test ve önümüzdeki aylarda üç tane daha gerçekleştirilecek. Kullanım zamanı geldiğinde bu canavarlardan 4 tanesi birlikte, insanlığı Mars’a doğru taşıyacak.

Missippi’deki Stennis Uzay Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, uzay mekiği astronotu Rick Mastracchio, “Tamamlandığında SLS birkaç sene boyunca yapılmış en güçlü roket olacak,” dedi.

“Roket, onca malzemeyi yakın Yer yörüngesine kaldırabilmeli ki, sonrasında Mars’a olan yolculuğumuzda, Ay’a ve ötesine götürebilelim.”

SLS'lerin zaman içerisinde evrimi. Görsel: NASA
SLS’lerin zaman içerisinde evrimi. Görsel: NASA

Yukarıdaki videoda görülebileceği üzere RS-25 motorları muhteşemler. Sadece güçlü oldukları için değil aynı zamanda test süresince bunu koruyabilmeleri ve dahası bu teknolojinin yeni bir teknoloji dahi olmamasından.

Birleşik Devletler’in roket ve fırlatma uzmanı Aerojet Rocketdyne tarafından inşa edilen RS-25, roket mühendisliğinin ne kadar süredir bu işi aşmış olduğunun bir ifadesi çünkü bu motorlar ilk olarak uzay mekiğinde kullanıldıklarından sonra, 1981’den 2011’e kadar 135 göreve güç verdi.

Şimdi NASA, SLS’nin ihtiyacını karşılamak ve şimdiye kadar inşa edilmiş en güçlü roketi yapmak için onlardan çok daha fazla performans bekliyor.

Kaynak: NASA has successfully test-fired the engine for the most powerful rocket ever – ScienceAlert