Bir Sonraki Mars Gezgini Sesleri Duyabilecek

508

Mars’ın sesi nasıl acaba? 2020’de bunu bileceğiz.

NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarı (JPL), bir sonraki Mars gezginin mikrofonlu kameralara sahip olacağını ve hem iniş sırasında hem de yüzey görevlerinde düzgün şekilde sesleri kaydedebileceğini söyledi.

Ekip lideri Matthew Wallace, görev süresince elde edilenler arasında şimdiye kadarki en ilgi çekici görsellerin yakalanmasını umduklarını söylüyor.

İlk defa denenecek olan “Sky Crane” (Gökyüzü Vinci) yöntemi kullanılacak olan görevde paraşütlerin, vinç roketlerinin ve iniş sırasında şimdiye kadar görülmemiş bir bakış açısıyla alınacak kayıtların bilim insanları ve mühendislere Mars atmosferinin fiziği hakkında daha iyi bilgi sağlayacak.

Gezginin Mars yüzeyine iniş planının şematik gösterimi. NASA/JPL-Caltech
Gezginin Mars yüzeyine iniş planının şematik gösterimi. NASA/JPL-Caltech
Sky Crane - Gökyüzü Vinci sanatçı çizimi. NASA/JPL-Caltech
Sky Crane – Gökyüzü Vinci sanatçı çizimi. NASA/JPL-Caltech

Yüzeye indikten sonra,kamera ve mikrofonlar için tanılama işi başlayacak. Bir arızaya sebep olabilecek sesler, daha ortaya çıkmadan bulunabilmesi için dikkatlice dinlenecek. Mikrofonlar gezginin, eşsamanlı kayıt yapabilmesi için lazerli SuperCam’ında ve tekerlek sesini kaydedebilmesi için sağ ön köşesinde (sancak tarafı) olacak.

Gezginin üzerindeki cihazların sesleri ve tekerlek seslerinin yanında, Wallace, Mars rüzgarlarını da veya 3 ile 6 metre mesafedeki herhangi ses çıkaran herşeyi duymayı umduklarını söylüyor. Uzaylı avcıları ve komplo teoricileri, kulaklıklarınızı hazır edin ve sesi açın…

Kaynak: POPULAR SCIENCE