Uzayda Pikap

Gönderilecek özel pikap düzeneği

Son zamanlarda uzayda yapılması planlanan en sıra dışı olaylardan bir tanesiyle daha karşı karşıyayız. Amerikalı ünlü müzisyen Jack White imzalı bu proje tarihte bir ilki gerçekleştirmek istiyor. Uzayda çalınan ilk plak olmayı hedefleyen bu proje bir NASA çalışanı olan Kevin Carrico tarafından yürütülmekte. Özel bir tasarım olan Icarus Craft adlı pikap, Kevin Carrico’nun tasarlamış olduğu özel bir balon yardımıyla atmosfer dışına çıkarılacak. Uzaydan dinlediğimiz ilk albüm olma özelliğini taşıyacak kayıtta hangi albümün yayınlanacağını tüm dünyayla aynı anda öğreneceğiz. 30 Temmuz günü Nashville ve Detroit’teki iki stüdyodan havalanacak olan pikaplara ait görüntüleri Third Man Records‘un internet sitesinden canlı olarak izleyebileceğiz.

Altın Plak

Yeri gelmişken Voyeger 2 uzay aracı tarafından gönderilen Golden Record’tan da bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. 1977 yılında NASA çalışanları Carl Sagan ve arkadaşları tarafından fırlatılan Voyeger 2 uydusu, Golden Record (Altın Plak) adında bir kaydı da beraberinde götürmüştür. Evrendeki serüvenimizde yalnız olmadığımızı düşünerek, bir gün bizlerden haberdar olabilecek başka yaşam formlarına; kendimizi tanıtmak, anlatmak ve bilgi vermek amacıyla hazırlanan bu altın plak kaydı; 1 milyar yıl sonrası için bir mesaj taşıyor. Bu mesajda; Güneş sistemimizin uzaydaki konumundan Dünya’daki iklim ve yaşam koşullarına, insanlık tarihi, yaşam tarzımız ve insan anatomisinden tutunda; hayvan ve insan sesleri ile görüntülerine, yaptığımız müziklerden 55 dilde selamlamaya kadar bir çok bilgi ve görsel anlatım bulunmakta. Belki de bir gün kim olduğumuzu, neler düşündüğümüzü, nereden geldiğimizi bilebilecek uzak akrabalarımızla yapabileceğimiz en sıcak teması Voyeger 2 bizim yerimize gerçekleştirmiş olacak.

Yunus Çetni
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri mezunu olarak fizik matematik,astrofizik dallarında almış olduğum eğitimle birlikte; evrenin,uzayın ve doğanın işleyişine olan merakım ve hevesim ışığında sizlerle bilgi paylaşımında bulunmak harika bir duygu. Neden ve sonuç arasındaki sonsuz varyasyonları anlamak adına çıktığımız bu serüvende, bilginin sınırlarını zorlamak, deneyim ve gözlemlerle yolumuz aydınlatmak ve bunu olabildiğince fazla insanla paylaşabilmek birincil gayemiz. Umarım bu yolda çok uzun bir birlikteliği paylaşır ve hep birlikte düzgün, doğru, saygın bir şekilde bilime hizmet edebiliriz.