Görsel referansı: NASA/Chris Gunn
Görsel referansı: NASA/Chris Gunn

NASA Goddard’da 25 Nisan 2016 akşamı James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) ana aynalarının kapakları gerekli araçların yerleştirilebilmesi için açıldı.

Kapaklar 18 ayar altın kaplı aynaları korumak için aynaların üzerini kapatıyorlar. Ana aynaların yapımı tamamlandığından beri kapaklar ilk defa açıldı. JWST yakında yönlendirilecek bu nedenle aynalar, ana ayna arkasındaki araçların takılabilmesi için baş aşağı durmaktalar.

JWST astronomide çığır açacak pek çok konuda gözlem yapmak üzere üzerinde dört farklı astronomik alet barındıran 6.5 metrelik genel amaçlı bir gözlem evi. Asıl amaç, Büyük Patlama’dan hemen sonra oluşan evrenin ilk ışıklarını incelemek. Sonraki amaçları arasında galaksilerin incelenmesi ve yıldızların doğumu, ötegezegenler ile birlikte gezegen oluşum bölgeleri ve yaşamın kaynağı var. JWST, NASA, ESA ve Kanada Uzay Ajansı’nın ortaklaşa projesi. 2018 yılında fırlatılacak olan JWST, Yer – Güneş ikilisinin L2 Lagrange noktasında Yer’den yaklaşık 1.5 milyon km uzaklıkta bir yörüngeye oturtulacak.

Kaynak: Space in Images – 2016 – 04 – Golden reveal