8-9 Mart günü Güney Asya ve Endonezya üzerinde gerçekleşen tam güneş tutulması, pek çok fotoğrafçı tarafından fotoğraflandı. İşte onlardan bazıları.

Endonezya Palu'daki City Beach Resort'dan çekilen bu tam güneş tutulması kolaj çalışması, Justin Ng tarafından çekilmiştir.
Endonezya Palu’daki City Beach Resort’dan çekilen bu tam güneş tutulması kolaj çalışması, Justin Ng tarafından çekilmiştir.
Tam güneş tutulmalarında gerçekleşen bir fenomen: elmas yüzük etkisi. Singapur'dan Justin Ng tarafından çekildi. Bu eşsiz an, tam tutulma gerçekleşmeden saniyeler önce oluyor ve tam tutulma bitişinden yine saniyeler sonra kısa süreliğine gözüküyor. Aynı zamanda diskin hemen sol kenarındaki Güneş parlaması da bu görsele eşlik etmiş.
Tam güneş tutulmalarında gerçekleşen bir fenomen: elmas yüzük etkisi. Singapur’dan Justin Ng tarafından çekildi. Bu eşsiz an, tam tutulma gerçekleşmeden saniyeler önce oluyor ve tam tutulma bitişinden yine saniyeler sonra kısa süreliğine gözüküyor. Aynı zamanda diskin hemen sol kenarındaki güneş parlaması da bu görsele eşlik etmiş.
Endonezya, Palembang'dan çekilen bu fotoğraf Hazarry Haji Ali Ahmad tarafından çekildi. Tam tutulmaya giriş anında yakalanan bu görüntüde güneş fışkırmalarını, koronayı ve elmas yüzük etkisini bir arada görebilmekteyiz.
Endonezya, Palembang’dan çekilen bu fotoğraf Hazarry Haji Ali Ahmad tarafından çekildi. Tam tutulmaya giriş anında yakalanan bu görüntüde güneş fışkırmalarını, koronayı ve elmas yüzük etkisini bir arada görebilmekteyiz.
Slooh.com adlı sitenin yaptığı canlı yayından çekilmiş bu fotoğraf, tam güneş tutulması gerçekleştiği sırada yakalanmıştır. Fotoğraf, Endonezya'dan Tricia Ennis tarafından çekilmiş.
Slooh.com adlı sitenin yaptığı canlı yayından çekilmiş bu fotoğraf, tam güneş tutulması gerçekleştiği sırada yakalanmıştır. Fotoğraf, Endonezya’dan Tricia Ennis tarafından çekilmiş.
Tayland, Phuket'den Ingo Steller ise güneş tutulmasını parçalı olarak fotoğrafladı ve şunları söyledi: "Saat sabah 7:15 idi, güneş ufuktaki dağlar tarafından bloke ediliyordu ve sonra güneş dağın üstünde görüldüğünde bulutlu olarak görünüyordu. En sonunda ise saatler 7:20'yi gösterirken, bulutlar güneşi görebileceğim kadar seyrekleşti. Gördüğüm şey göz kamaştırıcıydı... O esnada sahildeki insanların, ne olup bittiğinden hiç bir fikirleri yoktu ve yürüyüş yapanlar gökyüzüne bakıyordu ve bense o sırada güneşi fotoğraflıyordum."
Tayland, Phuket’den Ingo Steller ise güneş tutulmasını parçalı olarak fotoğrafladı ve şunları söyledi: “Saat sabah 7:15 idi, güneş ufuktaki dağlar tarafından bloke ediliyordu ve sonra güneş dağın üstünde görüldüğünde bulutlu olarak görünüyordu. En sonunda ise saatler 7:20’yi gösterirken, bulutlar güneşi görebileceğim kadar seyrekleşti. Gördüğüm şey göz kamaştırıcıydı… O esnada sahildeki insanların, ne olup bittiğinden hiç bir fikirleri yoktu ve yürüyüş yapanlar gökyüzüne bakıyordu ve bense o sırada güneşi fotoğraflıyordum.”
Singapur'dan çekilen bu fotoğrafta ise yine parçalı bir tutulma gözlenmiş. Fotoğrafçı bununla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu sabaha parçalı güneş tutulması Singapur'dan gözlendi ve Güneş'in %85'i örtülmüş olarak görüldü."
Singapur’dan çekilen bu fotoğrafta ise yine parçalı bir tutulma gözlenmiş. Fotoğrafçı bununla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu sabaha parçalı güneş tutulması Singapur’dan gözlendi ve Güneş’in %85’i örtülmüş olarak görüldü.”
Malezya, Penang'da bulunan fotoğrafçı Jordan Lye, tutulmayı parçalı olarak fotoğrafladı. Bununla ilgili olarak şunu ekledi: "Güneş, tepenin ardından parçalı bir şekilde yükseliş gösterdi."
Malezya, Penang’da bulunan fotoğrafçı Jordan Lye, tutulmayı parçalı olarak fotoğrafladı. Bununla ilgili olarak şunu ekledi: “Güneş, tepenin ardından parçalı bir şekilde yükseliş gösterdi.”
Güney Laos'daki Attapeu'dan çekilen bu fotoğraf, parçalı güneş tutulması anında, bir pencerenin panjurları arasından gelen güneş ışınları ile yakalanmış. Fotoğraf: Clinton Rivers
Güney Laos’daki Attapeu’dan çekilen bu fotoğraf, parçalı güneş tutulması anında, bir pencerenin panjurları arasından gelen güneş ışınları ile yakalanmış. Fotoğraf: Clinton Rivers
Hawaii'deki Büyük Ada'dan çekilen bu fotoğraf parçalı güneş tutulması sırasında çekilmiş. Fotoğraf: Chris Tinker
Hawaii’deki Büyük Ada’dan çekilen bu fotoğraf parçalı güneş tutulması sırasında çekilmiş. Fotoğraf: Chris Tinker
Alaska, Anchorage'dan çekilen bu fotoğraf, parçalı güneş tutulması sırasında Matt Skinner tarafından yakalanmış.
Alaska, Anchorage’dan çekilen bu fotoğraf, parçalı güneş tutulması sırasında Matt Skinner tarafından yakalanmış.

Tam güneş tutulmasını canlı olarak yayınlayan Panasonic Eclipse Live, tutulmayı daha yakından gözlemleme fırsatını verdi.

Tam güneş tutulamsı, NASA tarafından da canlı olarak yayınlandı.

Aynı tutulma bir uçak seferi esnasında da videoya kaydedilmiş. Yerden izlemeye göre bu durum daha sıradışı gözüküyor.

KAYNAK: EarthSky.org