Uzayda geçen 340 günün ardından macera, 25 dakikalık serbest düşüş, aşırı sıcak, dev paraşütünün açılması ve roketlerin ateşlenmesi ile noktalacak.

Birleşik Devletler astronotu Scott Kelly ve Rusya kozmonotu Mikhail Kornienko bu gece uzayda geçirdikleri 340 günün ardından Yeryüzüne dönüyorlar. Uzayda geçirdikleri bir yıl, goril kıyafetiyle etrafta gezinmeyi saymazsak, genelde sıradan işlerden oluştu ancak Soyuz ile Yer’e dönüş asıl mesele olacak.

Soyuz, Dönüş Modülü öne çıkalarılmış. Görsel: NASA

Türkiye yerel saati ile Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece 3:02’de Sergey Volkov komutasındaki Soyuz, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldığıktan sonra yaklaşık 20 km uzaklaşacak. Ardından Soyuz’un roketleri 4 dakika 49 saniye süreyle ateşlenecek, kapsülü 460 km saat hıza yavaşlatacak. Sonrasında rahatsız edici kısım başlayacak.

 

Soyuz, 100 km yükseklikte Yer atmosferine çarpana kadar, 25 dakika boyunca serbest düşecek. Sonrasında Yer’in 30 km üstüne gelene kadar 5 dakikalık aşırı sıcak ile yüzleşecek. 10 km yüksekliğe geldiklerinde devasa paraşüt açılacak ve Dönüş Modülü’nü yavaşlatacak. Son olarak kulak tırmalayan ve sinir bozan roketler ateşlenecek ve Kazakistan kırsalına iniş gerçekleşecek.

Russian cosmonauts Mikhail Kornienko, left, Sergey Volkov of Roscosmos, center, and Expedition 46 Commander Scott Kelly of NASA, rest in a chairs outside of the Soyuz TMA-18M spacecraft just minutes after they landed in a remote area near the town of Zhezkazgan, Kazakhstan on Wednesday, March 2, 2016 (Kazakh time). Kelly and Kornienko completed an International Space Station record year-long mission to collect valuable data on the effect of long duration weightlessness on the human body that will be used to formulate a human mission to Mars. Volkov returned after spending six months on the station. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)
Rus kozmonot Mikhail Kornienko, solda, Sergey Volkov, ortada ve 46. Sefer Komutanı NASA’dan Scott Kelly. Fotoğraf: (NASA/Bill Ingalls)

Fakat Kelly’nin Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdiği rekor 340 günden sonra asıl önemli kısım başlıyor. Uzayda geçirilen 340 gün rastgele seçilen bir süre değil. Bu süre, Mars’a gerçekleştirilecek olan insanlı yolculukların süresine eşit. NASA, Mars’a gerçekleştirilicek yolculukların astronotlar üzerindeki etkilerini anlamak istiyor.

Atmosferden geçiş temsili görseli

Kelly’yi eşsiz yapan ise, uzayda geçirdiği bir yıl süresince, Yer’de aynı süre zarfında aynı testlerin yapıldığı ve gözlem altında olan -kendisi de astronot- ikiz kardeşe sahip olması. İkiz kardeşleri, öncesi, süreç içerisinde ve sonrası gözlemleyerek, NASA, yer çekimsiz uzun uzay yolculuklarının astronotları nasıl etkilediğini anlamak istiyor. Ve bunlar Kelly ve Kornienko döner dönmez anlaşılacak.

Her mürettebat döner dönmez durumlarının anlaşılması için bir takım testlerden geçiriliyor. Ancak Kelly ve Kornienko döndüklerinde bu testlerin hepsine ve belki daha fazlasına çok kısa sürede maruz kalacaklar çünkü döndüklerinde vücutları Yer’in çekim gücüne uyum sağlamaya başlayacak. Soyuz’dan çıkarılır çıkarılmaz koltuklarıyla sağlık çadırlarına taşınacaklar. Hareket kabiliyetlerini kazanmaları için kısa bir süre beklendikten sonra testler başlayacak. Kelly için testler Birleşik Devletler’de devam edecek. Kelly’nin durumu ve psikolojisi, astronotların gelecekte Mars’a yolculuklarının daha iyi olmasını sağlayacak.

Bu çığır açan çok önemli bir bilgi. Ve bu gibi görevler ile NASA ve diğer kuruluşlar birçok şey öğreniyor ve insanlığın ufkunu daha da genişletmeye devam ediyor. Fakat bu çabalar ile aramaya devam ettikçe hep daha aydınlık tarafın olduğunu göreceğiz.

 

Kaynak: Harrowing Return to Earth Ends Year in Space for Kelly – Universe Today