Hubble’dan 100 kat daha geniş bir alanı görebilecek olan WFIRST binlerce öte gezegen ve milyonlarca galaksiyi keşfedebilecek.

James Webb Uzay Teleskobu’nun nihayet 2018’de fırlatılması kesinleşmiş gibi görünüyorken, NASA çoktan bir sonraki teleskobu için işe koyuldu.

Uzay ajansı yoluna, geniş alan kızılöte tarama teleskobu (Wide Field Infrared Survey Telescope – WFIRST) ile devam edecek. Fırlatılması 2020’lerin ortaları gibi düşünülen WFIRST, milyonlarca galaksiyi keşfetme ve uzaylı medeniyetlerinin atmosferlerine göz atma potansiyeli ile, asıl amacı karanlık enerjinin etkilerini ölçmek için tasarlandı.

WFIRST yakın zamanda önemli bir tasarım değerlendirmesinden başarılı bir şekilde geçti böylece mühendisler görevin ilerisini planlayabilecekler. WFIRST “çalışılan görev” durumundan, “NASA’nın yapmak istediği/yapacağı görev” durumuna taşındı. 2016 yılı için WFIRST geliştirmeleri için 90 milyon dolar ayrıldı.

WFIRST, eski casus uydu parçalarından kalanlar ile yapılabilir. Boyut olarak Hubble ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak olan WFIRST, farklı ayna tasarımı sayesinde tek bir görüntü aldığında Hubble’ın 100 katı daha fazla alanı görecek. İkinci el bir uydu için hiç de fena değil.

Teleskop ayrıca koronograf bulunduracak böylece yıldızı etrafında dolanan soluk gezegenleri daha rahat algılayabilmek için yıldızın parlak ışığını engelleyebilecek. Koronograf ayrıca uzak gezegenlerin atmosferleri orada yaşam olup olmadığı incelenirken de kolaylık sağlayacak.

Evrenin inanılmaz yeni görüntülerini sağlamasına rağmen WFIRST, James Webb Uzay Teleskobu’nun gördüğü kadar derin uzayı ve geçmişi göremeyecek.

Kaynak: NASA Gets Serious About Its Next Big Telescope | Popular Science