[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=U7K1l1oU9No”]

Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçecek olan James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) devasa aynaları yerleştirildi ve çok güzel görünüyor.

Mühendisler, 6.5 metre genişlikteki berilyum, çok hafif 18 parçalık işlemin tamamını videoya çekmişler ve yukarıda bunu seyredebilirsiniz. NASA’nın açıklamalarına göre on yılı aşkın sürede geliştirmeleri devam eden teleskobun aynalarının yerleştirilmesi işlemi bu ayın başında, 3 Şubat 2016 tarihinde NASA’nın Greenbelt’teki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde bitirildi.

Teleskop en son uzayda yerine yerleştirildiğinde, Yer’deki bir tenis kortu büyüklüğünde olacak. Sonrasında bilim insanlarının Hubble Uzay Teleskobu ile şimdiye kadar gördüğünden çok daha fazlasını görebilmelerine ve ondan daha uzun süre faydalanmalarına imkan verecek.

Sonunda JWST’nin bir araya geldiğini görmek mutluluk verici. Devasa telskop gecikmeler ve bütçe yetersizlikleri ile yüzleşti. Aslında 2007 yılında fırlatılmış olması gerekiyordu.

Nihayet 2018 yılında Avrupalı bir roketle fırlatılacak. Bu süre zarfında JWST’nin inşa işlemini canlı kameradan seyredebilirsiniz.

Kaynak: Populer Science