NASA, cüce gezegenin aslında ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olduğunu Yeni Ufuklar görüntülerine dayanarak, görselleştirdi.

JEOLOJİK HARİTA

Güneş Sistemimizin sınırlarındaki küçük gezegen hakkında merak ettiğimiz bir çok şey var, özellikle de Yeni Ufuklar dokuz yıllık serüvenini tamamlayıp Pluto’nun en detaylı görüntülerini bize gönderdikten sonra.

Bu görseller bir çok şeyi ortaya çıkarırken beraberinde de yeni soruları getirdi.

pluto-2
Görsel: NASA/New Horizons

Bu geçişten beri, dünya Pluto’nun jeolojik olarak ne kadar aykırı olduğunu gördü. Görseller, bu küçük dünyanın çok karmaşık bir yüzey yapısının olmasının yanında, onun hakkında daha fazlasını öğrendikçe, Pluton’un iç yapısının da aslında bizim gezegenimizden ne kadar farklı olduğunu anlamamızı sağladı.

NASA, Pluto’nun jeolojik yapısnın ne kadar karmaşık ve eşsiz olduğunun altını çizmek için renklendirilmiş bir bir harita hazırladı. Haritada, bu dünyanın doku ve biçiminin ne oldukları tanımlanıyor ve daha içleri ortaya çıkarılıyor.

YENİ UFUKLARIN KAMERASI

pluto-map-1200x697
NASA tarafından haritalanan Pluto’nun eşsiz jeolojik yüzeyi. Görsel: NASA/JHUAPL/SwRI

Bu fotoğrafta NASA her jeolojik özelliği olabildiğince doğru bir şekilde haritalamayı denemiş. En nihayetinde, bu görseller Yeni Ufuklar’ın, Uzun Mesafe Keşif Kamerası ile alınmış binlerce görselin birleştirilmesiyle elde edilmiş. Fotoğraflar, piksel başına 320 metrelik bir çözünürlükle çekilmiş.

Haritada, Sputnik Planum (Pluto’nun kalbinin bir parçası), azot ovalarına ev sahipliği yaptığını göstermek için mavimsi olarak gösterilmiş, etrafı dağlar gibi tanıdık jeolojik yapılarla çevrili, ucunda buz volkanı ve çevresinde çarpışma izleri var.

Uzay ajansı ayrıca, yapıların genç mi yaşlı mı olduğunu gösteren, böylece hangi jeolojik yapının Pluto’nun yüzeyinde ne zaman ortaya çıktığını bir zaman çizelgesine koyarak anlamamıza yardımcı olacak daha yakın görsellere dikkatimizi çekti.

pluto-terrain
Pluto’nun yüzey yapısı. Görsel: NASA

Kaynak: Mapping Pluto’s Heart: New Image Gives You an Unparalleled Look at This Icy World