Avcı Takımyıldızı (Telif: Stéphane Guisard, Robert Gendler)
Avcı Takımyıldızı (Telif: Stéphane Guisard, Robert Gendler)

Gökyüzünün bilinen en güzel takımyıldızlarından birisidir Avcı Takımyıldızı. Öyleki bu takımyıldızı hem kuzey yarımküreden hem de güney yarımküreden görülebilmektedir. Yani Dünya’nın neresinde olursanız olun, bu takımyıldızını görme şansınız vardır.

Şu sıralarda da Türkiye’den rahatlıkla görülebilmektedir. Konumunu merak edenler için söyleyelim: güney ufkuna doğru baktığınızda görebilirsiniz. Aynı zamanda bu takımyıldızına baktığında, gökyüzünün en parlak yıldızlarından ikisini görme fırsatını yakalarsınız. Bunlardan birisi kırmızı-turuncu renkte olan Betelgeuse yıldızı ile mavi renkteki Rigel yıldızıdır. Görsele de bakarak bu iki yıldızı bulursanız Avcı Takımyıldızını da bulmuş olursunuz.

Bu iki parlak yıldızın ortasına doğru baktığınızda ise 3 tane parlak yıldızın sıralı bir şekilde olduğunu farkedeceksiniz. Bu 3 yıldıza aynı zamanda Avcı’nın Kemeri (Orion’s Belt) denilmektedir. Türkiye’den (veya Kuzey Yarımküre’den) bakıldığında soldan sağa doğru bu yıldızların isimleri: Alnitak, Alnilam ve Mintaka’dır.

Avcı’nın Kemeri’nin hemen alt tarafına baktığınızda ise Avcı Bulutsusu’nu (bu aynı zamanda bir önceki paylaştığımız görsel oluyor) bulmuş olursunuz.

Bunların yanı sıra Betelgeuse’un sağında Bellatrix Yıldızı’nı, Rigel’in soluna baktığınızda ise Saiph Yıldızı’nı bulmuş olursunuz. Bu 2 yıldız, diğerlerine göre görece daha sönüktür.

Bu görüntünün toplam poz süresi ise 430 dakikadır.