Challenger faciası patlama anı.

Challenger Faciası

28 Ocak 1986 tarihinde dünya havacılık tarihinin en trajik kazası gerçekleşmişti. NASA tarafından programlanan Challenger Uzay programı bir trajedi ile sonuçlandı. Mekik, kalkışından 73 saniye sonra tüm dünyanın gözleri önünde infilak etti. Bu olay hatıralardan Challenger Faciası olarak iz bıraktı.

img_8889.jpeg
Challenger faciasında hayatını kaybeden 7 mürettebat.

Bu anlar, CNN televizyonları aracılığıyla canlı olarak verilmekteydi. Bu beklenmeyen olay, hem NASA’yı hem de tüm dünyayı derinden etkiledi. Burada üzücü olan durum, binlerce kez testlerden geçip ve milyarlarca dolar harcanan mekik için değil, mekiğin içinde taşıdığı yüksek donanımlı 7 insanın, hayatını kaybetmesiydi.

Peki ne oldu da patladı Challenger Uzay Mekiği?

Ünlü fizikçi Richard Feynman bu kazanın sebebini açıkladı. Feynman, kazanın sebebinin oring olarak tabir edilen contalardan kaynaklandığını ve contalardan sızan yakıtın, mekiğin alev almasına neden olduğunu söyledi. Uçuşun, soğuk kış şartları altında yapılması, contalarının etkinliğini azalttı ve facia gerçekleşmiş oldu. Bir başka etken ise, mekiğin bir an önce kalkması için baskı yapan, oy kaygısı yüzünden mekiği kış şartlarında uçmaya zorlayan siyasetçilerin varlığı, bu faciaya zemin hazırlamış oldu.

Bu trajik Challenger Uzay Mekiği kazası, NASA için çok acı bir tecrübe olarak tarihteki yerini almıştır.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgilere, Youtube kanalımızda paylaştığımız National Geographic belgeseliyle ulaşabilirsiniz.