Diğer Güneş Sistemleri

444

spitzer20141110Diğer güneş (yıldız) sistemleri nasıl görünüyordur acaba? Bunu keşfetmek için uzun yıllardır astronomlar gökyüzünündeki yakın yıldız sistemlerini kızılötesi ışık altında seyredip hangi toz küresinin gezegen barındırabilceğini bulmaya çalışıyor.
NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu ve ESA’nın Herschel Uzay Gözlemevinin ortak çalışmasıyla HD95086 isminde, biri merkezdeki yıldıza yakın diğeri ise biraz daha dışarıda bulunan iki sıcak disk barındıran gezegenlere sahip bir sistemin bulunduğuna inanılıyor.
Bir ressam tarafından çizilmiş olan bu görselde, bulunan sistemin halkalara sahip hayali gezegenlerin diskler arasında nasıl bir yörüngede dolaşabileceği betimlenmiş.
HD95086 bizim güneşimizden 60 kat daha büyük bir mavi yıldız olup dünyamızdan 300 ışık yılı uzaktadır ve Carina takım yıldızı yönüne dürbün ile bakıldığında görülebilir.

HD95086 üzerine yapılan çalışmalar astronomlara kendi Güneş sistemimizin nasıl oluştuğuna dair de devasa bilgiler verebilir. Bunun için önemli ve incelemeye değer bir sistemdir.