En Yakın “Etkin Galaksi” Hangisi?

670

Centaurus-HST-ESO-LL

Dünyaya en yakın etkin galaksi hangisidir acaba? Andromeda? Yok o değil, o en yakın galaksi. Ben en yakın etkin galaksiyi merak etmiştim.
Doğru cevap yalnızca 11 milyon ışık yılı yakınımızdaki Erboğa A (Centaururs A, “ismide güzelmiş bu arada”) olacaktı. 60000 ışık yılı genişliğindeki bu tuhaf eliptik galaksinin teknik adı ise NGC5128. (Teknik adı da tuhafmış) Erboğa A etkin galaksisi burada karmaşık, genç, mavi yıldız kümeleri; pembemsi yıldız oluşum bölgeleri ve etkileyici karanlık toz patikalarıyla harika görüntülenmiş. Bu renkli görsel ise dünyada ve uzaydaki bir çok büyük ve küçük teleskoptan elde edilen dataların bir araya getirilmesiyle oluşmuş. (Birçok uzay görselinde olduğu gibi burada da büyük bir emek var)
Görselde galaksi merkezinin yakınlarında hemen sol üstteki kozmik enkaz merkezdeki kara delik tarafından, ki güneşten bir milyar kat daha yoğundur, sürekli emilirken görülüyor.

Ve teknik bir dip not daha, Erboğa A etkin galaksisi diğer etkin galaksilerde de olduğu gibi sürekli radyo, X-Ray ve Gama ışınları yayar.