Kozmik Denizlerde Bir Yelkenli

302

runaway-star-Zeta-Ophiuchi

Kozmik denizlerde bir gemi gibi akıp giden Zeta Ophiuchi (Çinliler Han Yıldızı da der.) yıldızı bu müthiş infrared portrede de görüldüğü gibi evrende yıldızlar arasında bir yay gibi durur.
Görselde güneşten 20 kat daha büyük mavimsi Zeta Oph tam merkezde duruyor. Önde ise yıldızlar arası ısıyı ve tozu sıkıştırıp bir yay formunu almış olan güçlü bir rüzgârın oluşturmuş olduğu şekil görülüyor. Çevresinde ise nispeten bozulmamış olan malzemeden bulutlar var.
Peki, yıldıza bu hareketi kazandıran şey de ne? Zeta Oph muhtemelen bir zamanlar bir çift yıldız sisteminin üyesiydi ve yine muhtemelen kardeş yıldızı Zeta Oph’ dan dan çok daha büyük bir yıldızdı fakat ömrü kısaydı ve çok gösterişli bir halde öldü. Kardeş yıldız yıkıcı bir kütle kaybıyla beraber bir süpernova formunda infilak ettiğinde, Zeta Oph’ da sistemin dışına fırlatıldı.
Yaklaşık 460 ışık yılı uzakta bulunan yıldız güneşten 65000 kat daha parlaktır ve eğer toz bulutlarının arkasında olmasaydı semadaki en parlak yıldızlardan biri olabilirdi.