Güneş rüzgarlarının Mars'a çarpması ve üst atmosferindeki iyonları uzaya saldığını gösteren bir çizim. Credits: NASA/GSFC
Güneş rüzgarlarının Mars’a çarpma anı ve Mars’ın üst atmosferindeki iyonların uzaya saçıldığını gösteren bir çizim. Görsel: NASA/GSFC

Mars, günümüzde soğuk ve çorak bir çöl halinde, fakat bilim adamları Mars’ın antik geçmişte sıcak ve nemli olduğunu düşünüyor. Mars atmosferindeki kayıp, durumu dramatik değişime götürdü. Bunun ilk şüphelerden biri: Güneş rüzgarı.

Dünya’nın aksine Mars’ın sahip olduğu küresel manyetik alanı, Güneş’den sürekli olarak gelen yüklü parçacıkları yolundan saptırmak için yeterli değil. Bu sebepden dolayı, güneş rüzgarları Mars’ın üst atmosferine etki ediyor ve üzerindeki iyonları hızla uzaya doğru saçıyor. İşte bu durumu, NASA’nın MAVEN uzay aracı ilk defa gözlemledi (Mars’dan kaçan iyonların hızını ve yönünü ölçerek).

Videoda gösterilen canlandırma, MAVEN uzay aracının yeni ölçümleriyle elde edilen veriler kullanılarak, güneş rüzgarı ile Mars atmosferinin uzaya kaçışının simülasyonları karşılaştırılıyor.

 

Kaynak: NASA