Satürn’ün soğuk uydusu olan Titan, Dünya ile tuhaf bir biçimde benzer karakteristik özelliklere sahip ancak hala biraz yabancı. Bulutları, yağmurları ve gölleri (Metan ve Etan’dan oluşmak üzere), katı bir yüzeyi (Su ve buzdan oluşmuş) ve büyük kum tepelerinden oluşan bölgelere sahiptir (Hidrokarbon kumlarla kaplı).

Satürn’ün uydusu Titan – Görsel: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Fotoğrafta görünen koyu, H harfine benzer şekildeki kısım,  kum dolu 2 bölgeden oluşmaktadır.

Bölgenin “H bölgesi” diye adlandırılma sebebi görüntüden anlaşıldığı üzere bölgenin H harfine benzemesinden dolayı bu adı almıştır. Bu bölgedeki isimler Uluslararası Astronomi Birliği (International Astronomical Union) tarafından şimdilik geçici isimlerle egemenliğini sürdürmektedir. (bkz: http://planetarynames.wr.usgs.gov/). H bölgesinin kuzey kolu “Fensal”, güney kolu ise “Aztlan” olarak adlandırılmıştır.

Fensal-Aztlan’a daha yakından bakmak için: PIA07732.

Fensal-Aztlan’ın yakın görünümü (Görüntü oranı piksel başına 4 km kadardır.) – Görsel: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Bu görüntü Titan’ın öncülük eden H cephesine bakıyor. Yukarı taraftaki kısım Titan’ın kuzeyi, yani Fensal olarak adlandırılan bölgesi. Hemen altındaki kol ise Aztlan olarak adlandırılmıştır. Görüntü, Cassini uzay aracının dar-açılı kamerası ile 25 Temmuz 2015’de tayfsal filtre kullanılarak, yakın-kızılötenin 938 nanometre dalgaboyunda çekildi.

Elde edilen görüntü Titan’dan yaklaşık olarak 730,000 km mesafedendir. Her bir görüntünün detayı son derece arttırılmış olup Titan’ın yüzey özellikleri ortaya çıkartılmıştır.

Cassini’nin kameraları, görevinde izlediği yol boyunca sık sık Titan’ın yüzeyindeki değişiklikleri (5150 km boyunca) görüntüledi. Yüzeyindeki herhangi bir değişiklik, bilim adamlarına rüzgar ve kumul oluşumu gibi farklı fenomenleri, bu tuhaf Dünya benzeri uyduda daha iyi anlamak için son derece yardımcı olacak.

Cassini-Huygens görevleri hakkında daha fazla bilgi için:

http://saturn.jpl.nasa.gov ya da http://www.nasa.gov/cassini adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Cassini görüntüleme ekibinin anasayfası için: http://ciclops.org.

Bu yazı, Tony Greicius‘un ilgili yazısından çevrilmiştir.

Cassini-Huygens görevi NASA’nın, Avrupa Uzay Ajansı ve İtalya Uzay Ajansı ile ortak yürüttüğü bir projedir. Jet İtki Laboratuvarı(Jet Propulsion Laboratory), Pasadena’nın Kaliforniya Enstitüsü Teknolojisi’nin bir bölümü olup NASA’nın Bilim Görev Direktörü (Science Mission Directorate) görevini yürütmektedir. Cassini uydusu ve üzerindeki 2 bütünleşik kamerası JPL tarafından dizayn edildi, geliştirildi ve montajlandı. Görüntüleme işlemleri Boulder, Colo’daki Space Science Enstitüsü’ndeki merkezinde gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute