exoplanet20151006-16
Bu yıl, 51 Pegasi 51 b’nin keşfini kutluyoruz. Jupiter’in yarısı büyüklüğündeki bu gezegen yıldızı etrafında yaklaşık dört günde dolanmaktadır. 51 Pek bize yepyeni bir keşif alanı sağlamıştır. Görsel: NASA/JPL-Caltech

6 Ekim, Güneş Sistemimiz dışında Güneş benzeri veya normal bir yıldız etrafında keşfedilen ilk gezegenin bulunmasının 20’nci yıl dönümü. 51 Pegasi b olarak isimlendirilen gezegen, artık öte gezegen denen sınıfa ait. Bu önemli keşiften sonra galaksimizde binlerce ötegezegen bulundu.

Bugün itibariyle, doğrulanmış 1800’den fazla ötegezegen vardır. 1000’den fazlası NASA’nın, ötegezegen biliminde çığır açan, Kepler görevi dahilinde keşfedilmiştir. Hatta Kepler, Yer benzeri boyutlarda ve Güneş benzeri bir yıldız etrafında yaşanabilir bölgede dolanan, Kepler-452b gibi gezegenleri Yer benzeri olarak tanımlamıştır. Yaşanabilir bölge; yıldız yörüngesinde, gezegen üzerindeki suyun, hayatın var olabilmesi için uygun iklimin oluşmasını sağlayabileceği uzaklıktaki bölgedir.

NASA Ames Araştırma Merkezi, Moffett Field, California, Kepler ve K2 görevlerini, NASA Bilim Görevi İdaresi yönetimi için yürütmektedir. NASA’nın Kaliforniya Pasadena’daki JPL (Jet Propulsion Laboratory), Kepler görevinin geliştirilmesini yönetmiştir. Uçuş sistemlerini, Ball Aerospace & Technologies Şirketi, Kolorado Boulder Üniversitesi, Atmosfer ve Uzay Fiziği Laboratuvar’ının yardımıyla üstlenmiştir.

Çok daha fazlası için:

http://www.nasa.gov/kepler

Potansiyel yaşanabilir gezegen haberleri için:

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=4666

Bu yazı, Whitney Clavin‘in ilgili yazısından çevrilmiştir.
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California
818-354-4673
[email protected]

Kaynak: News | Exoplanet Anniversary: From Zero to Thousands in 20 Years