Onlar da bizi fark edemeyebilir

Muhbirin Neil deGrasse Tyson’a söylediğine göre, uzaylılar da hiçbir zaman bizi fark edemeyebilir. Birleşik Devletler hükumet muhbiri Edward Snowden şifreleme sebebiyle kozmik arka plan ışınımından uzaylı türüne sinyali ayırmanın çok zor ve hatta imkansız olacağına inanıyor.

Cuma gecesi Snowden, astrofizikçi ve bilim iletişimcisi Neil deGrasse Tyson’ın StarTalk programında, Moskova’dan “odaklanmış uzaktan bulunma sistemi” adlı robot video bağlantısı ile katıldı.

2013 yılındaki Ulusal Güvenlik Ajansı kayıtlarının, Gardian da dahil medyaya sızmasından ve hakkında Birleşmiş Devletlerde casusluk suçlamasıyla kovuşturma durumundan sonra Snowden, Rusya himayesine sığınmıştı.

Tyson ile yaptıkları samimi sohbette, 11 Eylül 2001 terörist saldırılarının ardından orduya kaydolduğunu söyledi.

“Her şeye ve hatta tüm programlar ve politikaların (Birleşmiş Devletler tarafından uygulanan) aşırı abartılmış iddiaları hakkında şüpheci olmam çok uzun zamanımı aldı.” dedi.

Sohbet sonrasında konu şifrelemenin uzaylılar ile iletişimimizi zorlaştırdığı ihtimaline geldi.

edward snowden

“Şifreli bir iletişime bakacak olursanız, eğer ki düzgün şifrelenmişse, bunun şifreli olduğunu söylemenin bir yolu yoktur.” diyen Snowden, “Rastgele davranış içerisinden, düzgün şifrelenmiş bir veriyi ayırt edemezsiniz.” dedi.

Uzaylılar da şifrelemeye geçmiş olmalı

Snowden sözlerine, insanlar gibi uzaylı toplulukların da gelişmekte ve “açık iletişim”‘den şifreli iletişime geçmekte olduğu ve bu nedenle yayınlanan sinyallerin hızla tanımlanabilir olmaktan çıktığı, şeklinde devam etti.

“Eğer elinizde bir uygarlığı dinlemeye çalışan başka bir uzaylı uygarlık var ise, veya uzaylıları dinlemeye çalışan kendi uygarlığımız olsun, iletişimlerinin en ilkel ve en korunmasız haliyle gönderildiği, topluluklarının gelişmesinde çok küçük bir zaman aralığı olacaktır.”

Devamında Snowden uzaylı mesajlarının çok ileri şifreli olacağını ve bu durumda, “kozmik arka plan ışınımından farksız” olarak, tanımlanamaz şeklinde yorumlanacağını, söyledi. O halde, insanlık bir iletişim sinyali aldığının farkında bile olmayabilir.

Tyson, neşeli bir şekilde “Eğer, onların da bizim gibi güvenlik sorunları var ise…” diye cevapladı.

Kaynak: The Guardian