Ana Sayfa Görsel Apod Hubble’ın Gözünden Bir Yıldız Karmaşası

Hubble’ın Gözünden Bir Yıldız Karmaşası

505

NGC 428 isimli NASA/ESA Hubble Teleskobu ile alınmış bu galaksi görüntüsünde, pembe ve kırmızı, koyu kozmik bölgeler, parlak yıldızlar ile bezenmiş. Dünya’dan yaklaşık 48 milyon ışık yılı uzaklıktaki Balina (Deniz Canavaru) takımyıldızında bulunuyor.

Aslında spiral şekilli olmasına karşın bu büyütülmüş görselde, muhtemel iki galaksinin çarpışmasından kaynaklı yapısal bozulma farkedilmektedir. Ayrıca, birleşmenin belirteci olarak NGC 428’de çok miktarda yıldız oluşumu görülmektedir. İki galaksi çarpıştığında, gaz bulutları birleşebilir, güçlü şok dalgaları ve sıcak gaz hücreleri yeni yıldız oluşumunu tetikleyebilir.

NGC 428 William Herschel tarafından Aralık 1786’da keşfedildi. Yakın zamanda patlayan, BOSS (Backyard Observatory Supernova Search) prejesi kapsamında Stuart Parke tarafından keşfedilen SN2013ct süpernovası ne yazık ki bu görselde görünmemekte.

Bu görsel Hubble’ın Advanced Camera for Surveys (ACS) ve Wide Field and Planetary Camera 2 (WFPC2) ile çekildi.

Görsel referans: ESA/Hubble and NASA and S. Smartt (Queen’s University Belfast), Acknowledgements: Nick Rose and Flickr user penninecloud
Yazı referans: European Space Agency

Kaynak: Hubble Sees a “Mess of Stars” | NASA