Dünyanın en büyük radyo teleskopu olacak inşaatın yapımı devam ediyor. Tamamlandığında yarım kilometre genişliğindeki çanak evrenin kökenini ve dünya dışı zeki yaşam izlerini araştıracak.

FAST isimli teleskop, (“Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope”, Beş yüz metre açıklıklı küresel teleskop) Çin’in güney tarafında, Guizhou bölgesinde, kendinden çanak şeklindeki yer yüzü oluşumuna inşa edilmekte. Herhangi bir yerleşim yerine yakın olmayan bölge yeterli bir radyo sessizliğine ulaşabilecek.

china_radio_telescope2

Teleskopun yansıtıcı yüzeyinin genişliği 500 metre çapında ve 4450 panelden oluşmakta. Her bir panel üçgen şekilli ve her bir kenarının uzunluğu 11 metre. Muhtemelen önümüzdeki yıl tamamlandığında, dünyanın en büyük radyo teleskobu olacak ve Porto Riko’da bulunan Arecibo Gözlemevinin 300 metre olan rekorunu egale edecek. Bu teleskop yapıldığında Arecibo Teleskobundan 3 kat daha sönük cisimleri algılayabilmesi bekleniyor.

China.org.cn’den Nan Rendong “Radyo teleskop, hassa bir kulak gibidir, içinden anlamlı bir mesaj çıkarmak için evrenin beyaz gürültüsünü dinler.” dedi. Kendisi, Çin Fen Bilimler Akademisinde, Ulusal Astronomik Gözlemevi ile FAST projesinin baş bilim adamı.

china_radio_telescope3

Rendong, yıldırım sesi ile ağustos böceği sesini birbirinden ayırabileceklerini belirtti. Büyük çanak çok zayıf sinyalleri algılayabilecek, böylece gök bilimciler ve SETI bilim adamlarına evrenin tarihini çok daha derinlemesine irdeleyebilmelerine izin verecek.

“Çok daha hassas bir teleskop ile çok daha uzaklardan gelen zayıf sinyalleri de algılayabileceğiz.” diyen Çin Astronomi Topluluğu genel başkanı Wu Xiangping, “Bu bize galaxy dışında zeki yaşam aramamıza ve evrenin kökenini araştırmamıza yardımcı olacak.” dedi.

Kaynak: io9

Kaynak: China.org.cn